Basisrecept pizzadeeg



Goed deeg is de belangrijkste basis van een lekkere pizza, en maak je makkelijk zelf!


Dit heb je er voor nodig (voor ongeveer 10 pizza’s):

  • 500 gram 00- bloem (of patentbloem)

  • 300 ml lauwwarm water

  • 10 gram zout

  • 2 gram gedroogde instant gist

  • 3 eetlepels olijfolie

  • optioneel een theelepel suiker


Zo maak je het:

  • Los het zout op in het water.

  • Doe het zoute water in een kom en voeg ongeveer 10% van de bloem toe.

  • Meng tot de bloem is opgelost.

  • Voeg nu de gist toe (en eventueel de suiker) en de rest van de bloem en meng alles goed. Je zult merken dat het mengen vanzelf overgaat in kneden.

  • Kneed circa 10 minuten tot je een mooi glad, soepel en elastisch deeg hebt.

  • Leg een doek over het deeg en laat je deeg 30 minuten tot 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Maak daarna bolletjes van je deeg: 100 tot 150 gram deeg per bolletje is gemiddeld. Laat de bolletjes deeg daarna eventueel opnieuw rijzen. Hoe meer tijd je het deeg geeft om te rijzen, hoe lekkerder, krokanter en luchtiger de pizza’s worden.

  • Zorg voor een droog, schoon werkblad. Bestrooi dit oppervlak met bloem.

  • Als het deeg genoeg gerezen is, rol je de bolletjes die je gemaakt hebt met een deegroller zo dun mogelijk uit. Zorg ervoor dat de uitgerolde pizzabodem op de schep past. Op die manier weet je zeker dat de pizza in de oven past.

  • Tip: Je kunt het deeg al een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Laat het deeg dan wel op kamertemperatuur komen voordat je het gebruikt.

Of bekijk ons filmpje: